Filozófiánk

A szépség belülről fakad, és kifelé sugárzik a körülöttünk levőkre. Sokszor nehéz lelki békénket fenntartani zaklatott világunkban, ám igényünk napról napra nő a teljes és tartalmas életre, a boldogságra. Mindannyian egyéniségek és ezáltal szépek vagyunk, olykor ez mégsem válik nyilvánvalóvá. Egészségünk, kapcsolataink szenvedik meg, ha nem jut időnk önmagunkkal törődni. 

Stúdiónkban tudásunkkal és tapasztaltunkkal abban segítünk, hogy megtaláld külső- belső értékeidet, és életed minden részében kiteljesedve boldogan éld mindennapjaidat!

Filozófiánk

Kik vagyunk

Dr. Farkas Ilona
Dr. Farkas Ilona
Orvos, kozmetikai akupunktőr, holisztikus gyógyító, mediátor-coach
+36 30 350 3225
Kiss Zsuzsa
Kiss Zsuzsa
Kozmetikus mester, gyógymasszőr
+36 30 819 0763

Hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre!Joomla Extensions powered by Joobi

Rólunk mondják

Rácsodálkoztam, mert nem gondoltam, hogy ilyen fontosak az érzéseim, és hogy ennyit kéne foglalkoznom vele.
Azt tanultam, hogy ne ítélkezzek se negatívan, se pozitívan. A saját érzéseim kifejezésére fókuszáljak. Jobban megértem a másik embert.
Megtanultam szeretetet közvetíteni a kommunikációval
Bátorítást, pozitív értékelést kaptam.

Kapcsolat

Hoós Rita
Nyelvtanár, kommunikációs tréner
Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
30/ 4055673

Kapcsolat űrlap

E-mail küldése

Bemutatkozás

Szia!

Hoós Rita vagyok, angol tanár, kommunikációs tréner, két felnőtt fiú édesanyja, egy 8 hónapos kisfiú boldog nagymamája és lelkes nemezrajongó.

KAPCSOLÓDÁS, KAPCSOLATOK – Ezt tartom az életem legszebb és legfontosabb részének. 

Több évtizedes angol tanári pályámon megtanultam, hogy a KOMMUNIKÁCIÓ mennyire meghatározó része az életünknek és sokkal-sokkal több, mint szavak és nyelvtan összekapcsolása, hiszen konfliktusaink leggyakoribb forrása a kommunikációnkból fakad.

Biztosnak gondoljuk, hogy a másiknak ugyanazt jelenti, amit mondunk,mint nekünk. Pedig még a legegyszerűbb szavak,  jelek is nagyon összetettek, hiszen  mindenkiben él  a saját változata. Emellett sokszor címkézünk, ítélkezünk tények helyett és ezzel máris éket verünk magunk és a másik ember közé.

Meghatározó élmény volt 20 évvel ezelőtt az első találkozásom az EGYÜTTMŰKÖDŐ/ERŐSZAKMENTES KOMMUNIKÁCIÓ, az EMK „atyjával”,  Marshall Rosenberg amerikai pszichológussal, akit Jónai Éva Hava, az első magyar nemzetközi EMK tréner hívott meg. Akkoriban nagyon sok konfliktusom volt a családomban, barátokkal és a munkahelyemen is. Nem értettem, hogy miért nem látják a többiek, hogy én csak „jót akarok”. Fájt a megértés és az elfogadás hiánya.

Marshallt hallgatva, olvasva sok minden a helyére került bennem. Olyan magától értetődő, mégis a gyakorlatban igencsak nehéz dolgok, mint az, hogy fontosabb a másikat meghallgatnunk, mint a saját érveinket hajtogatnunk, hogy érdemes először az érzésekre figyelnünk – a magunkéra és a másikéra, mert az empátia fontosabb, mint az, hogy „kinek van igaza”, sőt sokszor a megoldásnál is fontosabb az, hogy megélhessük, hogy a másik együtt érez velünk. Itt és most legyünk a szívünkben, és akkor élő lesz a kapcsolatunk magunkkal és másokkal is és egy ilyen kapcsolatban a kölcsönös bizalom a legnehezebbnek látszó problémákra is segít megtalálni a megoldást.

Az EMK egy gyönyörű és nagyon hasznos módszer, ami látszólag egy egyszerű, 4 lépéses kommunikációs modell, de valójában egyáltalán „nem királyi út”. Hosszú, folyamatos TANULÁST és FEJLŐDÉST kíván annak elérése, hogy mindig ezzel az őszinte és empatikus tudatossággal legyünk jelen a mindennapjainkban. (Kivéve, ha született „zsiráfok” vagyunk, vagyis anyanyelvünk a szív nyelve. 

Nagy élmény nekem az a folyamat, amikor a tréningjeimen kölcsönösen segítjük egymást a felismerésekben, közösen örülünk egymás sikerének, fejlődésének, megtapasztaljuk, hogy milyen lelket melengető és gyógyító az, ha őszintén kifejezzük érzéseinket, értékeinket és kérésünket és ezt empátiával meghallgatják, és  visszajelzik nekünk. És persze empátiát adni legalább olyan áldásos, mint kapni. Csakhogy  nagyon nehéz ez a fajta kapcsolódás,  amikor épp a fájdalomban, az összezavarodottság állapotában, vagyis konfliktusban vagyunk, pedig éppen ilyenkor van a legnagyobb szükségünk az együttérző kommunikációra. 

Ami a jó hír: csak rajtunk múlik, hogy megnyitjuk a szivünket, és kijövünk a zavarodottságból. A másik jó hír pedig az, hogy már 5 perc gyakorlásnak is lehet érezhető jótékony hatása.

Van még egy nagyon fontos „szál” is az életemben: a GYAPJÚSZÁL és a belőle készült NEMEZ. Ez a csodálatos, élő anyag maga is szép példája a kapcsolódások fontosságának és szépségének, hiszen a nemezelés technikája,  -a legősibb textilkészítési forma,-  a szálak „összegubancolásával” hoz létre olyan anyagot, ami egyaránt alkalmas apró, finom ékszerek és egy nagycsaládot befogadó jurta elkészítésére. Ahogy egyre jobban megismertem ezt az anyagot és ezt a technikát, egyre több párhuzamot találtam a nemezelés és az emk tanulása, gyakorlása között és elhatároztam, hogy összehozom őket. Így születtek meg a GubancFonó kommunikációs tréningjeim.   

A GubancFonóban a színes gyapjú és a tréningekhez készített nemeztárgyaim segítik az EMK tanulását és a gyakorlását és a közösen készített apró tárgyaink még újabb, ezer szállal kapcsolnak minket magunkhoz, másokhoz és a világhoz.

KÉPZÉSEIM & SZAKMAI GYAKORLATOM

ELTE BTK Angol nyelv és irodalom tanári diploma (1984)
középiskolai tanár (5 év) , felsőoktatás (18 év) felnőtt oktatás (28 év), nyelvvizsgáztató 

Károli Gáspár Tudományegyetem, Mentálhigiénés segítő szak (2014-től)
NLP – Dr Bíró Gyula 120 órás önismereti csoport (2015)
Egzisztencialista csoportterápia, önismereti csoport (2016-tól)

2 éves társtréner képzés, Jónai Éva Hava (Bp 2004-2006)
Intenzív Nemzetközi tréning, Marshall Rosenberg (Bp 2006)
Nemzetközi nyári tábor (Hollandia, 2007)
Társtréneri Gyakorlókör (2015-től), GubancFonó tréningek

Nemezelés, Hagyományok Háza szakkörök (2014-2016)
Nádudvari Szakiskola 2 éves OKJ képzés (2016-tól)