ÚJ ÉV, ÚJ ÉLET?

 

Az év kezdete a fogadalmak időszaka. Minden évben a nagy évkezdő pillanatban fogadalmak milliói fogalmazódnak meg teljes hittel és elszántsággal. De aztán amikor elmúlik a pezsgős éjszaka mámora, és a semmibe vesznek az újító elképzelések. Vajon valóban így kell ennek történnie? És mi áll ezen „természeti jelenség” hátterében? Miért történik a számtalan változtatást megfogalmazó ember életében, amiért nem tesz semmit a megvalósítás érdekében?

Az első és legfontosabb, hogy bár szeretnénk valamely tekintetben új életet kezdeni, a régi megmarad. Senki nem képes egyik napról a másikra gyökeresen megváltoztatni az életét. Hiszen életünk jelentős részében szokásaink rabjai vagyunk, és a szokások megváltoztatása igen nehéz dolog. Ezért az első feladat: gondold át, milyen szokások akadályoznak abban, hogy azon az úton járj, amit szeretnél magadnak! Gyűjtsd össze azokat az apró cselekvéseket, amelyek ellene hatnak kitűzött célodnak. De ne érd be ennyivel! Gondold át azt is, milyen gondolatok fogalmazódnak meg benned, amikor az új életedre gondolsz! Kíméletlenül írd le azokat, amelyek negatív színben tűntetik fel az elképzelésed, vagy éppen kishitűen ócsárolják a terveidet! Ne sajnáld az időt, és valóban vesd papírra mindazt, amit találtál!

Ha már szereztél némi tisztánlátást az akadályozó tényezők vonatkozásában, könnyebben meglátod, hogy milyen lépcsőfokok visznek az áhított cél felé. Ezért a második feladat egy konkrét lépéseket tartalmazó terv összeállítása. De mielőtt ebbe belefognál, egy igen fontos kérdésre kell válaszolnod: pontosan tudod, hogy mi a célod? Ha erre határozottan igennel tudsz válaszolni, akkor máris mehetsz tovább…. Ha szomorú NEM fogalmazódik meg benned válaszként, akkor egy másik utat is végig kell járnod, hogy az igazi céljaid megfogalmazd. A célok kitűzése után az akcióterved megfogalmazása vár rád: lépésről lépésre szedd össze, hogy mit kell tenned a célod eléréséig!

Most már tudod, hogy mit szeretnél tenni, de vajon azt is tudod, hogy mikorra? Ahhoz, hogy valóban legyen esélyed a megvalósításra, reális időkeretet kell megszabnod magadnak. A teljes célodig, és az egyes lépéseknek külön-külön is. Csak így leszel képes értékelni az előrehaladásodat. 

Mert a siker következő titka- az ellenőrzés. Folyamatosan tartsd szemed a kitűzött célon, és mérd össze a megtett utaddal! A következő kérdésekre kell választ adnod: Terv szerint haladsz? Ha lemaradást észlelsz, annak mi a valódi oka? Be tudod hozni a kiesett időt? Milyen lépéseket kell tenned ennek érdekében? Reménytelen, hogy tartsd magad az elhatározott ütemtervhez? Milyen új tervet kell készítened? A tapasztalatokból okulva, mit kell másként tenned a továbbiakban?

Ha rendszeresen szánsz időt, hogy ezeket a kérdéseket elemezd (és őszintén mersz is rájuk válaszolni), akkor meghatványozod a siker esélyét!

 

Sok sikert!

Naptár

Május 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Blog

Dr Farkas Ilona
Dr. Bíró Katalin
Kiss Zsuzsanna