7 ÉRV, AMIÉRT ÉRDEMES TUDATOSAN TERVEZNI AZ ÉLETED

Sikerességünk az életben nem elsősorban azon múlik, hogyan éljük az életünket, hanem azon, hogy mennyire vagyunk tudatosak céljaink kitűzésében. 1953-ban kezdték azt a kísérletet a Yale végzős diákjai körében, amelyben megnézték, kinek van tényleges célja az életben. Mindössze 3%-uk rendelkezett konkrét elképzelésekkel a jövőjüket illetően. 20 év múlva megvizsgálva a végzős évfolyam tagjait, azt tapasztalták, hogy a céllal rendelkező 3% többet keresett, mint a maradék 97% együttvéve. A történet magáért beszél, mégis nagyon nehéz rávenni magunkat célok kitűzésére. Végül is miért érdemes tudatosan élni az életünket?

1. Alaposabban át tudod gondolni a rendelkezésedre álló lehetőségeket. Nemcsak érzésekre, álmokra alapozva lavírozol át életed napjain, hanem részletesen átgondolod, mire vágysz, és ehhez mit kell elérned. Minél részletesebben, színesebben képzeled el az áhított jövőt, annál nagyobb erőt kölcsönöz neked a megvalósításhoz. 

2. Megtudhatod, hol a fókusz, hova kell összpontosítani az erőidet. Valószínűleg számtalan kósza terv és vágyálom kavarog benned egy időben, ám a sikerességhez szükséges, hogy megtaláld saját prioritásaidat. Ebben is segít a tudatos elemzés.

3. Be tudod osztani a rendelkezésedre álló idő függvényében a feladatokat. Fontos lépése a tervezésnek, hogy időkeretet rendelsz az elvégzendő feladatokhoz. Így a realitás-kontroll  és folyamattervezés egyaránt megtörténik. 

4. A tervezéssel részekre bonthatod a sikerhez vezető utat, mi által lehetőséged nyílik nagyobb célok elérésére is. Minél részletesebb a célodhoz vezető út megtervezése, annál könnyebb az egyes etapok véghezvitele. Ráadásul a folyamatosan teljesülő célkitűzések magas szinten tartják a motivációdat, így még nagyobb kihívásoknak tudsz megfelelni. 

5. A kontroll életed eseményei felett a Te kezedben lesz. Nagyon sok ember retteg attól, hogy a dolgok irányítása kicsúszik a kezéből. Ha benned is él ez a félelem, akkor az alapos tervezés a kezedbe adja az irányítás lehetőségét. 

6. Ha kézben tartod az eseményeket, lényegesen csökkenthetők a lehetséges stressztényezők. Márpedig az eredményességhez szükséges, hogy a lehető legteljesebben kézben tartsuk saját stressz-szintünket. Megszűntetni nem tudjuk a minket körülvevő világban a stresszt okozó eseményeket, de arra megvan a lehetőségünk és a hatalmunk, hogy saját magunkat felkészítsük a stresszel való megküzdésre. Ezáltal nem lesz hátrányos hatása a teljesítményünkre.

7. Nagyobb az esélyed a sikerre, ha alaposan átgondolva jobb döntéseket hozol. Az átgondolt, tudatos döntéshozás és az előbbiekben felsorolt tényezők összeadódva látványosan növelik az esélyét annak, hogy véghez vidd, amit elterveztél.

 

Ha kedvet kaptál a tervezéshez jelentkezz HARMÓNIA napunkra, ahol gyakorlati útmutatót kapsz saját HARMÓNIKUS ÉLETTERVED elkészítéséhez!

Naptár

Április 2024
H K Sz Cs P Szo V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Blog

Dr Farkas Ilona
Dr. Bíró Katalin
Kiss Zsuzsanna